Pentru ca diversificarea este dificila (chiar daca aveti un copil mancacios) si pentru ca mamele sunt foarte ocupate in general, va propun sa va inspirati din rubrica noastra.
Crema de orez cu dovlecei si branza proaspata de capra
Varsta: 6 luni – 1 an
Pregatire: 10 minute
Preparare: 20 minute
Ingrediente:
·
25 gr orez
alb;
·
1
dovlecel;
·
13
lingurite branza proaspata de capra;
·
100 ml
supa concentrata de legume;
·
½ ulei de
masline extravirgin.
Se spala dovlecelul, se curata
de coaja si se taie cubulete.
Intr-o craticioara se pune supa
concentrata de legume, apoi se adauga orezul bine spalat si cubuletele de
dovlecel si se fierb timp de aproximativ 20 de minute. Se lasa la racit timp de
10 minute, apoi se paseaza cu ajutorul unui blender de mana.
Branza se freaca cu furculita
pentru a se omogeniza.
Se serveste cu crema de branza
si cu un firicel de ulei de masline extravirgin pe deasupra.
Informatie utila !
Aceasta mancarica este potrivita
in special pentru perioada de intarcare a bebelusului.
Reteta poate fi adaptata
folosind legume de sezon. Sunt potrivite dovleacul, spanacul, chiar si prazul.
_________________________________________________________________________________
Paste in supa de legume si file de peste alb
Varsta: 6 luni - 1 an
Pregatire: 10 minute
Preparare: 15 minute
Ingrediente:
·
30 gr
paste mici
·
100 ml
supa concentrata de legume
·
1
lingurita ulei de masline extravirgin
·
1 file de
peste alb fara oase
Se fierbe supa intr-un vas mic,
apoi se adauga pastele cand aceasta incepe sa fiarba. Se lasa la fiert
aproximativ 10 minute la foc mic.
Intre timp, fierbe pestele la
aburi, apoi marunteste-l cu furculita.
Amesteca bucatelele de peste cu
supa si serveste-o calda, condimentata cu ulei de masline crud.
Informatie utila!
Poti prepara supa folosind trei
legume de baza, cum ar fi morcov, telina, pastarnac.
_________________________________________________________________________________
Paste cu
dovleac, rosii si branza
Varsta: 7-9
luni
Timp de preparare: 15 minute
Se obtin 2 portii.
Produsul poate fi congelat.
Ingrediente:
- 200 gr
dovleac, tocat
- 1 lingura
paste mici
- 15 gr unt
nesarat
- 150 gr
rosii, curatate de pielita si de seminte si tocate
- 20 gr
branza Cheddar, rasa
Dovleacul se
fierbe la abur sau in apa pana cand se inmoaie. Intre timp se fierb pastele
conform instructiunilor de pe ambalaj, insa fara a adauga sare.
Se topeste
untul intr-un vas si se calesc rosiile pana cand se terciuiesc, apoi se
amesteca branza pana cand se topeste.
La final se
adauga pastele si se mai amesteca putin.
_________________________________________________________________________________
Crema de orez cu dovlecel si branza proaspata de capra
Varsta: 8-12 luni
Ingrediente:
·
25 gr orez
alb;
·
1
dovlecel, curatat de coaja si seminte, taiat cubulete;
·
1
lingurita branza proaspata de capra;
·
100 ml
supa concentrata de legume;
·
½
lingurita de ulei extravirgin.
Puneti intr-o craticioara supa
concentrata de legume, adaugati orezul bine spalat si cubuletele de dovlecel si
fierbeti-le aproximativ 20 de minute. Se lasa la racit timp de 10 minute, apoi se
paseaza cu blenderul pana se obtine un piure.
Frecati branza de capra cu o
lingurita pana se omogenizeaza.
Serviti piureul impreuna cu
crema de branza si cu un strop de ulei de masline extravirgin pe deasupra.
Reteta poate fi adaptata
folosind legume de sezon. Potrivite sunt: dovleacul, spanacul sau prazul.
______________________________________________________________________________
Paste bolognese pentru copii
Varsta 9 – 12 luni
Se obtin 5 portii
Produs care se poate congela!
Ingrediente necesare:
· 1 lingura ulei vegetal;
· 25 g ceapa taiata marunt;
· 15 g telina taiata fin;
· 25 g morcov ras fin;
· 125 g carne de vita tocata;
· 2 rosii decojite, fara seminte si tocate;
· 100 ml supa nesarata de pui;
· 40 g spaghete.
Caliti ceapa si telina in uleiul vegetal intre 3 -4 minute. Adaugati morcovul ras si gatiti inca 2 minute. Puneti si carnea tocata si amestecati pana cand se rumeneste. Adaugati rosiile si supa, aduceti la fierbere si lasati la foc mic, pana cand se face carnea (10 - 15 minute).
Intre timp, fierbeti pastele si si taiati-le in lungimi potrivite.
Sosul obtinut poate fi pus in blender si apoi amestecat cu spaghetele.
Informatie utila
De obicei, nu gustul carnii rosii nu este pe placul copiilor, ci textura ei. Pasata, carnea poate fi acceptata mai usor.
Carnea rosie satisfice majoritatea nevoilor nutritive, mai putin pe cea de fibre. Este o sursa excelenta de fier.
Rezerva de fier pe care o au bebelusii de la nastere, este suficienta pana in jurul varstei de 6 luni, ulterior ea trebuie completata din alimentatie.
Pofta buna!!!
________________________________________________________________________________
Rizoto cu dovleac
Varsta: 9-12 luni
Ingrediente:
· 50 gr ceapa , tocata
· 25 gr unt nesarat
· 110 gr orez basmati
· 450 ml apa fierbinte
· 150 gr dovleac, curatat de coaja si tocat
· 225 gr rosii coapte, curatate de pielita si de seminte, tocate
· 50 gr branza Cheddar, rasa
Se obtin 4 portii.
Acest produs se poate congela.
Se caleste ceapa in jumatate din cantitatea de unt pana se inmoaie. Se amesteca orezul pana se patrunde bine, apoi se adauga morcovii. Se toarna apa fierbinte, se da in clocot, se acopera cu capac si se fierbe timp de 8 minute la foc iute. Se adauga dovleacul, se reduce intensitatea focului si se mai fierb acoperit inca 12 minute sau pana se absoarbe apa.
Intre timp, se topeste untul ramas intr-un vas mic, se adauga rosiile si se calesc 2-3 minute. Se amesteca branza pana se topeste, apoi se toarna peste orezul fiert compozitia de rosii si branza.
________________________________________________________________________________
Oua gustoase cu rosii si sos de branza
Varsta 9 – 12 luni
Se obtine 1 portie
Ingrediente:
· 1 ou proaspat;
· O bucata de unt;
· 1 rosie decojita, fara seminte si tocata marunt;
· 15 g branza rasa (Cheddar).
Puneti oul la fiert, fierbeti pana cand albusul si galbenusul sunt solide (aproximativ 10 minute).
Topiti untul intr-o cratita mica. Adaugati rosiile tocate si gatiti pana se inmoaie (aproximativ 2 minute). Luati de pe foc si amestecati cu branza rasa pana se topeste. Curatati oul de coaja, pasati-l cu o furculita si amestecati-l cu rosiile si branza.
Informatie utila:
Ouale ne ofera proteine, vitamine si minerale, iar galbenusul este o sursa buna de fier, foarte important pentru dezvoltarea creierului copilului.
Ouale trebuie fierte sau gatite foarte bine, inainte de a fi date bebelusilor, din cauza riscului crescut de salmonela.
Pofta buna!!! J
______________________________________________________________________________
Orez cu pui, usor de pregatit
Varsta 1 – 2 ani
Se obtin 6 portii
· 200 g orez cu bobul lung;
· 1 ceapa tocata;
· 1 lingura de ulei;
· ½ ardei gras rosu, mic, taiat;
· 1 lingura de patrunjel;
· 225 g piept de pui tocat;
· 450 ml pasta de rosii;
· 1 lingura de pasta de usturoi (usturoi zdrobit);
· 1 lingurita zahar pudra;
· Sare si piper.
Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe pachet.
Intre timp, incalziti ulei intr-o cratita mare si caliti ceapa, ardeiul rosu si patrunjelul, pentru aproximativ 5 minute.
Puneti carnea de pui tocata si amestecati periodic, pana cand isi schimba culoarea intr-una mai deschisa.
Intre timp, incalziti ulei intr-o cratita mare si caliti ceapa, ardeiul rosu si patrunjelul, pentru aproximativ 5 minute.
Puneti carnea de pui tocata si amestecati periodic, pana cand isi schimba culoarea intr-una mai deschisa.
Adaugati pasta de rosii, supa de pui, pasta de usturoi si zaharul si condimentati cu sare si piper.
Gatiti fara capac timp de 15 minute. Scurgeti orezul fiert si amestecati cu sosul de rosii.
Informatie utila
Orezul contine amidon, care este digerat si absorbit lent si ofera un nivel echilibrat de zahar in sange, pentru o energie de lunga durata.
________________________________________________________________________________
Conopida si broccoli cu sos de branza
Varsta: 7-9 luni
Ingrediente:
· 110 gr conopida, desfacuta in buchetele;
· 50 gr broccoli, desfacut in buchetele;
· 20 gr unt nesarat;
· 20 gr faina;
· 200 ml lapte;
· 25 gr branza Cheddar, rasa
· 25 gr branza Gruyere, rasa
Se obtin 3 portii.
Acest produs se poate congela.
Se fierb la abur conopida si broccoli, pana cand se inmoaie (aproximativ 7 minute).
Intre timp se prepara sosul de branza.
Pentru bebelusii sub 9 luni aceste preparat se va pasa cu blenderul, iar pentru cei cu varste mai mari, conopida si broccoli se toaca bucatele si se combina cu sosul de branza.
Sosul de branza:
Ingrediente:
- 15 gr unt nesarat;
- 15 gr faina fara aditivi;
- 150 ml lapte;
- 30 gr branza Gruyere, rasa;
- 2 linguri parmesan, ras;
- 2 linguri mascarpone.
Se topeste untul intr-un vas, apoi se adauga faina si se amesteca pana cand se obtine o pasta omogena. Treptat se adauga laptele, se da in clocot, dupa care se fierbe la foc mic cateva minute pana se ingroasa si se omogenizeaza.
Se ia de pe aragaz si se amesteca cu branza Gruyere si parmezanul pana se topesc, apoi se adauga si marcarpone.
_________________________________________________________________________________
Ciuperci gratinate si sos de
rosii cu paste
Varsta 9 – 12 luni
Ingrediente necesare:
· 2 linguri
de paste (puteti folosi paste in forma de stelute, litere sau animalute);
·
25 g unt;
·
½ catel de
usturoi;
·
125 g
ciuperci champignon taiate
·
3 rosii
decojite, fara seminte si tocate marunt;
·
25 g
branza rasa Cheddar.
Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet. Topiti untul
intr-o tigaie si caliti usturoiul pentru aproximativ 30 de secunde. Adaugati
ciupercile taiate si gatiti pentru 3 minute. Puneti rosiile, acoperiti tigaia
si lasati pe foc pana cand se inmoaie ( 3 – 4 minute).
Adaugati branza si amestecati pana cand se topeste. Puteti marunti compozitia cu furculita sau in
blender si amestecati sosul obtinut cu
pastele.
Informatie utila:
Rosiile contin licopen, un pigment puternic foarte important in
prevenirea cancerului.
Pofta buna!!! :)
________________________________________________________________________________
Biscuiti de casa
Ingrediente:
· Zahar (pornind de la 3 linguri – pentru copiii mai mici, pana la 1 pahar de vin);
· 2 oua (pentru copiii mai mici este suficient un ou);
· 7 linguri de lapte;
· 7 linguri de ulei;
· ½ plic de bicarbonat stins cu lamaie sau otet (atentie la cantitate pentru a nu da un gust amar biscuitilor);
· Faina cat cuprinde compozitia.
Amestecati toate ingredientele si adaugati faina, pana cand obtineti un aluat ce poate fi intins.
Folositi forme ce intruchipeaza animale, flori pentru a taia aluatul. Coaceti in cuptor.
Pofta buna!!!
_________________________________________________________________________________
Crema de banana cu prune
Varsta 9 - 12 luni
Se obtine o portie
Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de cateva minute. Este gustoasa si poate fi folosita si daca bebelusul este un pic constipat.
Ingrediente:
· 5 prune din compot, fara samburi;
· 1 banana mica, coapta, curatata de coaja;
· 1 lingura de iaurt natural;
· 1 lingura branza de vaci.
Se amesteca in blender prunele, banana, iaurtul si branza impreuna impreuna cu 1-2 linguri din sucul din conserva.
Pofta buna!!! J
______________________________________________________________________________
Pui fasii
Varsta 1 – 2 ani
Se obtin 4 portii
Ingrediente:
Sos:
·
2
lingurite de otet de vin rosu;
·
2
lingurite de sos de soia;
·
2 linguri
ketchup (optional);
·
2 linguri
ulei de masline;
·
4 linguri
suc de ananas;
·
2
lingurite de zahar;
ü
2 piepturi
de pui (dimensiuni medii);
ü
Sare si
piper negru (daca se poate proaspat macinat);
ü
1 si ½ lingura ulei vegetal;
ü
40 g felii
subtiri de morcov;
ü
40 g felii
subtiri de dovlecel necuratat;
ü
40 g
porumb dulce
Amestecati toate
ingredientele pentru sos si puneti-le deoparte. Taiati pieptul de pui in fasii,
asezonati-le cu sare si piper si gatiti-le pe gratar (uns cu un pic de ulei).
Gatiti la aburi
morcovii, dovlecelul si porumbul
(aproximativ 4 minute), astfel incat sa ramana crocante. Aduceti sosul
la fierbere, lasati-l pe foc timp de 1 minut si amestecati-l cu puiul si
legumele.
Pofta buna!!! J
________________________________________________________________________________
Chipsuri din legume radacinoase coapte
Se obtin 4 portii
Varsta 1 – 2 ani
Ingrediente:
· 100 g cartofi;
· 100 g cartofi dulci;
· 100 g pastarnac;
· Piper;
· Sare de mare (sau sare obisnuita);
· 1 lingura de ulei de masline.
Sos:
· 100 g branza;
· ½ lingura de ketchup (sau rosie data prin razatoare fara coaja);
· ½ lingura lapte;
· 1 lingurita de ceapa verde.
Incalziti cuptorul la 200 grade C. Taiati cartofii si cartofii dulci pe jumatate, in lungime si apoi felii. Taiati pastarnacul pe lungime, in felii. Puneti toate bucatile intr-un bol si amestecati cu uleiul de masline, sare si piper (cate un varf de cutit – daca folositi pentru mancarea copilului).
Ungeti un vas pentru cuptor cu putin ulei si aranjati feliile de legume. Coaceti pana cand se inmoaie (aproximativ 30 minute).
Pentru sos, amestecati toate ingredientele.
Serviti cu chipsurile din legume.
Informatie utila
Cartoful dulce este bogat in vitamina A si C.
_________________________________________________________________________________
Budinca cu caise si banana
Varsta: 7-9 luni
Ingrediente:
- 50 gr caise uscate;
- 90 ml apa fierbinte;
- 1 banana mica coapta, curatata si taiata felii;
- 1 lingura praf de budinca.
Caisele se pun in 45 ml apa fierbinte si se fierb timp de 3-4 minute. Se adauga banana si se amesteca pana cand se obtine un piure.
Praful de budinca se amesteca cu putina apa fiarta pana cand se obtine o pasta. Se toarna restul de apa fiarta, se amesteca continuu pana cand se obtine o compozitie omogena si cremoasa.
Budinca se amesteca cu piureul de caise si banane.
Se obtin 2 portii.
Acest produs nu se poate congela.
Informatie utila:
Procesul de uscare al caiselor le intensifica concentratia de betacaroten, potasiu si zinc.
Ovaz cu mar, para si prune uscate
Varsta: 7-9 luni
Ingrediente:
· 2 linguri terci de ovaz;
· 4 linguri suc natural de mere;
· 2 linguri apa;
· 1 mar de masa, curatat de coaja si seminte, tocat;
· 2 prune uscate, curatate de coaja si samburi, tocate;
· 1 para mica, coapta, curatata de coaja si de seminte, tocata.
Ovazul, sucul de mere si apa se dau in clocot si se fierb timp de 2-3 minute. Se adauga marul, para si prunele uscate si se mai fiert timp de 3-4 minute, amestecand din cand in cand. Se paseaza pana se obtine consistenta dorita.
Informatie utila:
Prunele uscate sunt o sursa buna de energie, fibre si fier. Previn constipatia, fiind un bun laxativ natural.
________________________________________________________________________________
Ficatei de pui cu legume si mere
Varsta 9 - 12 luni
Se obtin 4 portii
Ingrediente:
·
100 g
ficat de pui;
·
25 g ceapa
taiata;
·
1 lingura
de ulei vegetal;
·
1 morcov
mediu taiat felii;
·
1 cartof
mare taiat cubulete;
·
½ mar mic
decojit, fara samburi si tocat;
·
250 ml
supa nesarata de pui.
Curatati ficatul, eliminand orice urma de grasime sau
de zgarci si taiati-l marunt. Caliti ceapa in uleiul vegetal, pana se inmoaie.
Adaugati ficatul si gatiti pana I se
schimba culoarea (aproximativ 1 minut).
Puneti morcovul,
cartoful si marul, turnati supa peste ele si fierbeti timp de 20 minute.
Mixati compozitia cu
ajutorul blender-ului sau cu furculita.
Informatie utila:
Ficatul de pui este o
sursa buna de vitamine si fier.
Bebelusii se nasc cu o rezerva de fier care se mentine pana la aproximativ 6
luni, astfel incat, dupa aceasta varsta, este important sa va asigurati ca
obtin necesarul de fier de care au nevoie, din solide.
_________________________________________________________________________________
Supa de linte
Varsta: 7-9 luni
Ingrediente:
·
1 morcov curatat si tocat;
·
1 ceapa mica tocata marunt;
·
15 gr telina tocata;
·
50 gr linte rosie desfacuta;
·
200 gr cartofi dulci, curatati si tocati;
·
350 gr supa de pui sau de legume sau apa.
Se caleste ceapa, impreuna cu morcovii si telina in ulei de masline
pana cand se inmoaie. Se adauga lintea si cartofii dulci, apoi se adauga supa
sau apa. Se fierbe pana cand se inmoaie toate legumele. Se paseaza cu un
blender.
Se obtin 4-5 portii.
Acest produs poate fi congelat.
Informatie utila:
Lintea are proprietati nutritive deoarece contine proteine.
Lintea furnizeaza fier, acesta fiind important in dezvoltarea
creierului, in special in perioada 6 luni-2 ani.
_________________________________________________________________________________
Pilaf de mei
Varsta: 7-8 luni
Ingrediente:
· 150 gr mei;
· 1 dovlecel;
· 1 morcov ;
· 1 ceapa mica;
· 1 ardei gras;
· ulei de masline.
Se curata legumele, se taie bucati si se pun la fiert. Se indeparteaza ceapa, iar restul se taie marunt. Legumele impreuna cu meiul, putin ulei de masline si zeama in care au fiert se pun intr-un vas in cuptor timp de 25-30 de minute.
Cand sunt gata se lasa putin la racit si se paseaza pana cand se obtine consistenta dorita.
Informatie utila:
Meiul nu contine gluten si poate fi consumat de catre bebelusi incepand cu varsta de 7-8 luni.
Cartof dulce copt cu portocala
_________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Varianta meniu pentru varsta de 6 luni
Varsta: 7-9 luni
Ingrediente:
· 1 cartof dulce de marime medie, curatat;
· 2 linguri suc de portocale, proaspat stors;
· 2 linguri de lapte.
Cartoful dulce se pune la copt in cuptorul incalzit in prealabil. Timpul de coacere este de aproximativ 1 ora. Se lasa la racit, apoi cu o lingura se extrage miezul.
Se prepara piure sau se paseaza impreuna cu sucul de portocale si lapte pana cand se obtine consistenta dorita.
Nota:
Cartoful dulce poate fi copt si in cuptorul cu microunde.
Informatie utila:
Cartoful dulce este mai bogat in nutrienti decat cartoful obisnuit.
_________________________________________________________________________________
Cuscus cu dovlecel si pui
Ø Varsta 9 - 12 luni
Ø Se obtin 4 portii
Ingrediente:
· 250 ml supa nesarata de pui;
· 100 g cuscus;
· 15 g unt nesarat;
· 25 g ceapa taiata;
· 50 g dovlecel taiat cubulete;
· 2 rosii decojite, fara seminte si tocate marunt;
· 50 g pui fiert, taiat cubulete.
Aduceti la fierbere supa de pui si puneti in ea cuscusul, amestecati cu o furculita si dati-o la o parte pentru 6 minute. In acest timp cuscusul va absorbi supa.
Topiti untul intr-o cratita si caliti ceapa timp de doua minute. Adaugati dovleceii si caliti timp de 4 minute, apoi adaugati rosiile si gatiti inca un minut.
Daca cuscusul s-a inmuiat adaugati compozitia de rosii si dovlecei si carnea de pui.
Informatie utila:
Cuscusul este o forma de cereale din grau si este cunoscut in bucataria din Orientul Mijlociu. Se gaseste in supermarket, de obicei, langa fainoase.
Este bogat in minerale si vitamine, are un gust delicat si se prepara usor.
Pofta buna!!! J
Varianta meniu pentru varsta de 6 luni
Dimineata:
·
Lapte matern sau lapte praf.
Variante pentru gustari:
·
Mere coapte, decojite si pasate;
·
Mere rase cu biscuiti;
·
Compot de mere cu biscuiti;
·
Lapte cu cereale pentru sugari.
Variante pentru pranz:
·
Supa de zarzavat + piure de legume;
·
Supa de zarzavat + piure de cartofi;
·
Supa de zarzavat + piure de legume cu orez
pentru bebelusi.
Cina:
·
Lapte matern sau lapte praf.
________________________________________________________________________________
Banana cu mango sau papaya
Varsta: 6 - 7 luni
Ingrediente:
· 1 banana mica;
· 75 gr mango curatat de coaja si sambure sau papaya curatat de coaja si seminte.
Fructele se taie felii si se paseaza folosind un blender.
_________________________________________________________________________________
Banana, avocado si iaurt
Varsta: 6 - 7 luni
Ingrediente:
· ½ banana mica, curatata de coaja si taiata felii;
· ½ avocado mic, copt;
· 100 gr iaurt natural.
Banana si avocado se paseaza sau se zdrobesc, apoi se adauga iaurtul.
________________________________________________________________________________
Banana cu para
Varsta: 6 - 7 luni
Ingrediente:
· 1 banana mica, curatata de coaja si taiata felii;
· ½ para coapta, curatata de coaja si seminte si tocata.
Banana impreuna cu para se zdrobesc sau se paseaza.
Se poate adauga si iaurt natural.
Informatie utila:
Se recomanda ca piureurile de banane sa se consume imediat deoarece isi schimba culoarea.
______________________________________________________________________________
Supa crema de rosii
Varsta 1 – 2 ani
Ingrediente:
· 1 ½ lingura ulei masline
· 1 ceapa toccata
· 1 catel de usturoi zdrobit
· 175 g morcov taiat felii
· 1 cartof mediu taiat cubulete
· 400 g rosii (conserva) si 500 g rosii decojite fara seminte si tocate sau 900 g rosii decojite fara seminte
· 1 lingurita de zahar pudra
· 425 ml supa de pui sau de legume
· Piper negru macinat
· 3 linguri smantana (optional)
· 2 linguri frunze proaspete maruntite de busuioc (optional)
Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie, puneti ceapa si usturoiul si gatiti 2 – 3 minute.
Intr-o oala de dimensiuni medii, adaugati restul ingredientelor, in afara de smantana si busuioc, aduceti la fierbere si lasati pe foc timp de 30 minute (aproximativ).
Pasati pana cand se omogenizeaza si adaugati smantana si busuiocul, reincalzind supa, insa fara a o aduce la fierbere.
Informatie utila:
Rosiile reprezinta o sursa excelenta de licopen, antioxidant care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Studiile au demonstrat ca licopenul din rosii poate fi absorbit mai bine de catre organism, daca rosiile sunt preparate cu putin ulei.
______________________________________________________________________________
Carne de pui cu cartof dulce si mar
Varsta: 6-7 luni
Ingrediente:
·
110 gr
piept de pui tocat;
·
½ mar de
masa, curatat si tocat;
·
200 ml
supa de pui;
·
250 gr
carofi dulci, curatati si tocati;
·
1 ceapa
mica tocata;
·
10 gr unt.
Untul
se topeste intr-un vas, se adauga ceapa si se caleste timp de 2-3 minute. Se
adauga puiul si se rumeneste pana cand capata o culoare opaca. Se adauga
cartoful dulce si marul si se toarna supa de pui.
Se
fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 minute, apoi se paseaza pana cand se
obtine consistenta dorita.
Se
obtin 4 portii. Acest preparat se poate congela.
Informatie
utila:
Carnea
de pui este bogata in proteine si vitamina B, care nu se gaseste in plante.
Marul
si carnea de pui sunt o combinatie delicioasa.
_________________________________________________________________________________
Cartof
dulce cu broccoli
Varsta:
6-7 luni
Ingrediente:
·
200 gr cartofi dulci, curatati si taiati
cubulete;
·
60 gr broccoli desfacuti in buchetele;
·
10 gr unt nesarat;
·
1-2 linguri din laptele pe care il consuma
bebelusul.
In aparatul de fiert la abur se introduce
mai intai cartoful dulce (acesta se inmoaie in aproximativ 12 minute), apoi se
adauga broccoli (timpul de fierbere fiind de aproximativ 8 minute).
Se paseaza impreuna cu untul si laptele.
Laptele poate fi inlocuit cu zeama de la
baza aparatului de fiert la abur.
Se obtin 3 portii. Acest preparat se
poate congela.
Informatie utila:
Cea mai buna metoda de a prepara broccoli
este fierberea la abur, deoarece in apa se pierde jumatate din continutul de
vitamina C.
In loc de broccoli puteti folosi spanac
sau mazare.
_________________________________________________________________________________
Briosa in forma de iepure
Varsta 1 – 2 ani
Ingrediente:
· 1 bucata de unt
· 1 ceapa verde tocata fin
· 50 g branza rasa
· 1 briosa integrala taiata pe jumatate sau o felie de paine
· 1 lingura sos de rosii
Pentru ornare:
· 1 morcov
· 1 maslina neagra
· Mazare congelata
· Porumb dulce
· Salata de creson
Topiti untul si caliti ceapa verde pana se inmoaie. Adaugati branza rasa si amestecati pana se topeste. Prajiti briosele si impartiti pe ele sosul de rosii, apoi acoperiti cu sosul de branza.
Gatiti pe un gratar incalzit sau in cuptor, pana se rumenesc (aproximativ 2 minute).
Ornati briosele sa arate ca niste iepurasi. J
Informatie utila:
Branza este bogata in grasimi saturate care nu sunt benefice pentru adulti, insa reprezinta un aliment bogat in energie, excelent pentru copii. De asemenea, branza este o sursa buna de riboflavin (vitamina B12) care este esentiala pentru transformarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor in energie.
Branza este o sursa buna de vitamin B12, pentru persoanele care nu consuma carne.
______________________________________________________________________________
Primele pireuri de legume :))))
Primul piure de legume
Varsta 6 luni
Ingrediente:
- 150 g morocovi, curatati si tocati cubulete
Se pun morcovii la fiert fie in aparatul de fiert la abur, fie cu capac, la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, pana se inmoaie.
Se scurg morcovii si se introduc in blender, adaugandu-se putina apa de la baza aparatului de fiert la abur sau putina apa in care au fiert. Se paseaza pana se obtine un piure omogen. Cantitatea de apa poate sa difere de la bebelus, la bebelus, in fuctie de capacitatea acestuia de a inghiti.
Piureul se aseaza intr-un bol si se serveste caldut.
Informatie utila
Morcovii sunt nemaipomeniti pentru prima etapa de intarcare, gratie gustului lor dulce natural.
________________________________________________________________________
Supa crema de morcovi cu lapte
Varsta 6 luni
Ingrediente:
- 2 ½ pahare cu apa plata;
- 200 g morcovi curatati;
- 200 ml lapte (matern sau praf).
Se spala morcovii, se curata si se taie cubulete. Se pun in apa si se fierb pana se inmoaie, apoi se paseaza. Piureul obtinut se amesteca cu 200 ml din zeama in care au fiert. Se adauga laptele si se mai da intr-un clocot.
Informatie utila
Morcovii imbunatatesc vederea. Ei constituie o excelenta sursa de betacaroten si vitamina A.
________________________________________________________________________
Trio de legume
Varsta 6 luni
Ingrediente:
- 200 g morcovi, curatati si taiati cubulete;
- 100 g pastarnac, curatat si taiat cubulete;
- 200 g cartofi dulci, curatati si taiati cubulete.
Se fierb legumele la abur sau in apa pana se inmoaie.
Se paseaza legumele pana cand se obtine un piure omogen. Pentru a obtine consistenta dorita se poate adauga fie apa din baza aparatului de fiert la abur , fie putin din laptele pe care il consuma de obicei bebelusul dumneavoastra.
Informatie utila
Cartoful dulce cu miezul portocaliu reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si betacaroten.
Cartoful dulce este mai bogat in nutrienti decat cartoful obisnuit.
________________________________________________________________________
Prima propunere:
'Spanac cu ciuperci si
cartofi'
Varsta: 9 – 12 luni (varsta recomandata)
Ingrediente necesare:
· 1/2 ceapa mica taiata
·
1 lingura de ulei vegetal
·
100 g ciuperci taiate cubulete (puteti allege orice
soi)
·
250g cartofi taiati cubulete
·
150 ml supa nesarata de legume
·
100 g spanac proaspat sau
·
50 g spanac congelat
Caliti ceapa in ulei, pana se inmoaie. Adaugati ciupercile si gatiti 2-3 minute, apoi adaugati
cartofii si supa de legume. Dupa ce clocoteste apa, acoperiti oala si lasati pe
foc 10 minute.
Adaugati spanacul si fiebeti timp de 2 – 3 minute.
Pasati cu o furculita sau faceti un piure in blender.
Informatie utila
Spanacul este bogat in clorofila, pigmentul verde care se
regaseste in plante si ajuta la prevenirea si tratarea anemiei. Spanacul este o
sursa buna de betacaroten si vitamina C, asa ca nu il gatiti excesiv.
Dar, in ciuda opiniei generale, spanacul nu este o sursa
foarte buna de fier.
Pofta mare!!! ;)
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
Piure de cartofi si
morcovi, cu brocoli si branza
Varsta 9 – 12 luni
Ingrediente necesare:
- 150 g cartofi taiati cubulete
- 1 morcov mediu, taiat felii
- 60 g broccoli
- 4 linguri de lapte din doza obisnuita a copilului
- 1 buc unt nesarat
- 25 g branza (Cheddar) - optional
Fierbeti cartofii si morcovii, pana cand se inmoaie (aproximativ 20 minute). Intre timp, gatiti broccoli la abur (aproximativ 8 minute). Pasati (cu furculita sau in blender) morcovii, cartofii si broccoli si adaugati laptele, untul si branza.
Informatie utila
Broccoli este regale legumelor sanatoase. Este o excelenta sursa de vitamina C si betacaroten. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atat este mai mare cantitatea de antioxidanti.
Se recomanda gatitul la abur, deoarece procesul de fierbere aproape ca ii injumatateste cantitatea de vitamina C.
Pofta buna!!! ;))))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu