Ce mai papam?

Pentru ca diversificarea este dificila (chiar daca aveti un copil mancacios) si pentru ca mamele sunt foarte ocupate in general, va propun sa va inspirati din rubrica noastra.

Crema de orez cu dovlecei si branza proaspata de capra

Varsta: 6 luni – 1 an
Pregatire:  10 minute
Preparare: 20 minute


Ingrediente:
·         25 gr orez alb;
·         1 dovlecel;
·         13 lingurite branza proaspata de capra;
·         100 ml supa concentrata de legume;
·         ½ ulei de masline extravirgin.

Se spala dovlecelul, se curata de coaja si se taie cubulete.
Intr-o craticioara se pune supa concentrata de legume, apoi se adauga orezul bine spalat si cubuletele de dovlecel si se fierb timp de aproximativ 20 de minute. Se lasa la racit timp de 10 minute, apoi se paseaza cu ajutorul unui blender de mana.
Branza se freaca cu furculita pentru a se omogeniza.
Se serveste cu crema de branza si cu un firicel de ulei de masline extravirgin pe deasupra.

Informatie utila !

Aceasta mancarica este potrivita in special pentru perioada de intarcare a bebelusului.

Reteta poate fi adaptata folosind legume de sezon. Sunt potrivite dovleacul, spanacul, chiar si prazul.


_________________________________________________________________________________



Paste in supa de legume si file de peste alb


Varsta: 6 luni - 1 an
               

Pregatire: 10 minute
Preparare: 15 minute

Ingrediente:
·         30 gr paste mici
·         100 ml supa concentrata de legume
·         1 lingurita ulei de masline extravirgin
·         1 file de peste alb fara oase

Se fierbe supa intr-un vas mic, apoi se adauga pastele cand aceasta incepe sa fiarba. Se lasa la fiert aproximativ 10 minute la foc mic.
Intre timp, fierbe pestele la aburi, apoi marunteste-l cu furculita.
Amesteca bucatelele de peste cu supa si serveste-o calda, condimentata cu ulei de masline crud.

Informatie utila!

Poti prepara supa folosind trei legume de baza, cum ar fi morcov, telina, pastarnac.

_________________________________________________________________________________





Paste cu dovleac, rosii si branza

Varsta: 7-9 luni
 
Timp de preparare: 15 minute
Se obtin 2 portii.
Produsul poate fi congelat.


Ingrediente:
  • 200 gr dovleac, tocat
  • 1 lingura paste mici 
  • 15 gr unt nesarat
  • 150 gr rosii, curatate de pielita si de seminte si tocate
  • 20 gr branza Cheddar, rasa
Dovleacul se fierbe la abur sau in apa pana cand se inmoaie. Intre timp se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, insa fara a adauga sare.
Se topeste untul intr-un vas si se calesc rosiile pana cand se terciuiesc, apoi se amesteca branza pana cand se topeste.

La final se adauga pastele si se mai amesteca putin.


_________________________________________________________________________________


Crema de orez cu dovlecel si branza proaspata de capra

Varsta: 8-12 luni

Ingrediente:
·         25 gr orez alb;
·         1 dovlecel, curatat de coaja si seminte, taiat cubulete;
·         1 lingurita branza proaspata de capra;
·         100 ml supa concentrata de legume;
·         ½ lingurita de ulei extravirgin.

Puneti intr-o craticioara supa concentrata de legume, adaugati orezul bine spalat si cubuletele de dovlecel si fierbeti-le aproximativ 20 de minute. Se lasa la racit timp de 10 minute, apoi se paseaza cu blenderul pana se obtine un piure.
Frecati branza de capra cu o lingurita pana se omogenizeaza.
Serviti piureul impreuna cu crema de branza si cu un strop de ulei de masline extravirgin pe deasupra.


Reteta poate fi adaptata folosind legume de sezon. Potrivite sunt: dovleacul, spanacul sau prazul.

______________________________________________________________________________

Paste bolognese pentru copii                                                  

Varsta 9 – 12 luni                                                


Se obtin 5 portii

Produs care se poate congela!

Ingrediente necesare:

·         1 lingura ulei vegetal;
·         25 g ceapa taiata marunt;
·         15 g telina taiata fin;
·         25 g morcov ras fin;
·         125 g carne de vita tocata;
·         2 rosii decojite, fara seminte si tocate;
·         100 ml supa nesarata de pui;
·         40 g spaghete.

Caliti ceapa si telina in uleiul vegetal intre 3 -4 minute. Adaugati morcovul ras si gatiti inca 2 minute. Puneti si carnea tocata si amestecati pana cand se rumeneste. Adaugati rosiile si supa, aduceti la fierbere si lasati la foc mic, pana cand se face carnea (10 - 15 minute).
                                                                                                              

Intre timp, fierbeti pastele si si taiati-le in lungimi potrivite.

Sosul obtinut poate fi pus in blender si apoi amestecat cu spaghetele.                 





Informatie utila

De obicei, nu gustul carnii rosii nu este pe placul copiilor, ci textura ei. Pasata, carnea poate fi acceptata mai usor.
Carnea rosie satisfice majoritatea nevoilor nutritive, mai putin pe cea de fibre.  Este o sursa excelenta de fier.

Rezerva de fier pe care o au bebelusii de la nastere, este suficienta pana in jurul varstei de 6 luni, ulterior ea trebuie completata din alimentatie.


Pofta buna!!!


________________________________________________________________________________

Rizoto cu dovleac

Varsta: 9-12 luni




Ingrediente:
·         50 gr ceapa , tocata
·         25 gr unt nesarat
·         110 gr orez basmati
·         450 ml apa fierbinte
·         150 gr dovleac, curatat de coaja si tocat
·         225 gr rosii coapte, curatate de pielita si de seminte, tocate
·         50 gr branza Cheddar, rasa

Se obtin 4 portii.
Acest produs se poate congela.

Se caleste ceapa in jumatate din cantitatea de unt pana se inmoaie. Se amesteca orezul pana se patrunde bine, apoi se adauga morcovii. Se toarna apa fierbinte, se da in clocot, se acopera cu capac si se fierbe timp de 8 minute la foc iute. Se adauga dovleacul, se reduce intensitatea focului si se mai fierb acoperit inca 12 minute sau pana se absoarbe apa.
Intre timp, se topeste untul ramas intr-un vas mic, se adauga rosiile si se calesc 2-3 minute. Se amesteca branza pana se topeste, apoi se toarna peste orezul fiert compozitia de rosii si branza.

________________________________________________________________________________


Oua gustoase cu rosii si sos de branza

Varsta 9 – 12 luni                                                              


Se obtine 1 portie

Ingrediente:

·         1 ou proaspat;
·         O bucata de unt;
·         1 rosie decojita, fara seminte si tocata marunt;
·         15 g branza rasa (Cheddar).



Puneti  oul  la fiert, fierbeti pana cand albusul  si galbenusul  sunt solide (aproximativ 10 minute). 
Topiti untul  intr-o cratita mica. Adaugati  rosiile tocate si gatiti pana se inmoaie (aproximativ 2 minute).  Luati de pe foc si amestecati  cu branza rasa pana  se  topeste.  Curatati  oul  de coaja,  pasati-l cu o furculita si amestecati-l  cu rosiile si  branza.

Informatie utila:

Ouale ne ofera  proteine, vitamine si minerale, iar galbenusul  este o sursa buna de fier, foarte important pentru dezvoltarea creierului copilului.

Ouale trebuie fierte sau gatite foarte bine, inainte de a fi date bebelusilor, din cauza riscului crescut de salmonela.

Pofta buna!!! J



 ______________________________________________________________________________




Orez cu pui, usor de pregatit

Varsta 1 – 2 ani                 

Se obtin 6 portii

Ingrediente:                                                                

·         200 g orez cu bobul lung;
·         1 ceapa tocata;
·         1 lingura de ulei;
·         ½ ardei gras rosu, mic, taiat;
·         1 lingura de patrunjel;
·         225 g piept de pui tocat;
·         450 ml pasta de rosii;
·    1 lingura de pasta de usturoi  (usturoi zdrobit);
·         1 lingurita zahar pudra;
·         Sare si piper.

Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe pachet.  

Intre timp, incalziti ulei intr-o cratita mare si caliti ceapa, ardeiul rosu si patrunjelul, pentru aproximativ 5 minute. 

Puneti  carnea de pui tocata si amestecati periodic, pana cand isi schimba culoarea intr-una mai deschisa.

Adaugati pasta de rosii, supa de pui, pasta de usturoi si zaharul si condimentati cu sare si piper. 

Gatiti fara capac timp de 15 minute. Scurgeti orezul fiert si amestecati cu sosul de rosii.

Informatie utila

Orezul contine amidon, care este digerat si absorbit lent si ofera un nivel echilibrat de zahar in sange, pentru o energie de lunga durata.




________________________________________________________________________________

Conopida si broccoli cu sos de branza

Varsta: 7-9 luni

Ingrediente:

· 110 gr conopida, desfacuta in buchetele;
· 50 gr broccoli, desfacut in buchetele;
· 20 gr unt nesarat;
· 20 gr faina;
· 200 ml lapte;
· 25 gr branza Cheddar, rasa
· 25 gr branza Gruyere, rasa

Se obtin 3 portii.
Acest produs se poate congela.

Se fierb la abur conopida si broccoli, pana cand se inmoaie (aproximativ 7 minute).
Intre timp se prepara sosul de branza.
Pentru bebelusii sub 9 luni aceste preparat se va pasa cu blenderul, iar pentru cei cu varste mai mari, conopida si broccoli se toaca bucatele si se combina cu sosul de branza.


Sosul de branza:

Ingrediente:

  • 15 gr unt nesarat;
  • 15 gr faina fara aditivi;
  • 150 ml lapte;
  • 30 gr branza Gruyere, rasa;
  • 2 linguri parmesan, ras;
  • 2 linguri mascarpone.
Se topeste untul intr-un vas, apoi se adauga faina si se amesteca pana cand se obtine o pasta omogena. Treptat se adauga laptele, se da in clocot, dupa care se fierbe la foc mic cateva minute pana se ingroasa si se omogenizeaza.
Se ia de pe aragaz si se amesteca cu branza Gruyere si parmezanul pana se topesc, apoi se adauga si marcarpone.


_________________________________________________________________________________





Ciuperci gratinate si sos de rosii cu paste

Varsta 9 – 12 luni

Ingrediente necesare:

·  2 linguri de paste (puteti  folosi  paste  in forma de stelute,  litere sau animalute);
·         25 g unt;
·         ½ catel de usturoi;
·         125 g ciuperci champignon taiate
·         3 rosii decojite, fara seminte si tocate marunt;
·         25 g branza rasa Cheddar.

Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet. Topiti untul intr-o tigaie si caliti usturoiul pentru aproximativ 30 de secunde. Adaugati ciupercile taiate si gatiti pentru 3 minute. Puneti rosiile, acoperiti tigaia si lasati pe foc pana cand se inmoaie ( 3 – 4 minute).

Adaugati branza si amestecati pana cand se topeste.  Puteti marunti compozitia cu furculita sau in blender si amestecati  sosul obtinut cu pastele.

Informatie utila:

Rosiile contin licopen, un pigment puternic foarte important in prevenirea cancerului. 


Pofta buna!!! :)


________________________________________________________________________________



Biscuiti de casa

Ingrediente:                                                                       


·         Zahar  (pornind de la 3 linguri – pentru copiii mai mici, pana la 1 pahar de vin);
·         2 oua (pentru copiii mai mici este suficient un ou);
·         7 linguri de lapte;
·         7 linguri de ulei;
·         ½ plic de bicarbonat stins cu lamaie sau otet (atentie la cantitate pentru a nu da un gust amar biscuitilor);
·         Faina cat cuprinde compozitia.


Amestecati toate ingredientele si adaugati  faina, pana cand obtineti un aluat ce poate fi intins. 

Folositi forme ce intruchipeaza animale, flori pentru a taia aluatul. Coaceti in cuptor.


Pofta buna!!!


_________________________________________________________________________________


Crema de banana cu prune

Varsta  9 - 12 luni

Se obtine o portie

Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de cateva minute. Este gustoasa si poate fi folosita si daca bebelusul este un pic constipat.




Ingrediente:


·         5 prune din compot, fara samburi;
·         1 banana mica, coapta, curatata de coaja;                     
·         1 lingura de iaurt natural;
·         1 lingura branza de vaci.



Se amesteca in blender prunele, banana, iaurtul si branza impreuna impreuna cu 1-2 linguri din sucul din conserva.

Pofta buna!!! J


______________________________________________________________________________


Pui fasii

Varsta 1 – 2 ani                      
                                                         

Se obtin 4 portii

Ingrediente:

Sos:
·         2 lingurite de otet de vin rosu;
·         2 lingurite de sos de soia;
·         2 linguri ketchup (optional);
·         2 linguri ulei de masline;
·         4 linguri suc de ananas;
·         2 lingurite de zahar;

ü  2 piepturi de pui  (dimensiuni medii);
ü  Sare si piper negru (daca se poate proaspat macinat);
ü  1 si ½  lingura ulei vegetal;
ü  40 g felii subtiri de morcov;
ü  40 g felii subtiri de dovlecel necuratat;
ü  40 g porumb dulce

Amestecati toate ingredientele pentru sos si puneti-le deoparte. Taiati pieptul de pui in fasii, asezonati-le cu sare si piper si gatiti-le pe gratar (uns cu un pic de ulei).

Gatiti la aburi morcovii, dovlecelul si porumbul  (aproximativ 4 minute), astfel incat sa ramana crocante. Aduceti sosul la fierbere, lasati-l pe foc timp de 1 minut si amestecati-l cu puiul si legumele.


Pofta buna!!! J

________________________________________________________________________________



Chipsuri din legume radacinoase coapte

Se obtin 4 portii

Varsta 1 – 2 ani

Ingrediente:

·         100 g cartofi;
·         100 g cartofi dulci;
·         100 g pastarnac;
·         Piper;
·         Sare de mare (sau sare obisnuita);
·         1 lingura de ulei de masline.

Sos:

·         100 g branza;
·         ½ lingura de ketchup (sau rosie data prin razatoare fara coaja);
·         ½ lingura lapte;
·         1 lingurita de ceapa verde.

Incalziti cuptorul  la 200 grade  C. Taiati cartofii si cartofii dulci pe jumatate, in lungime si apoi  felii. Taiati pastarnacul pe lungime, in felii. Puneti  toate bucatile intr-un bol si amestecati  cu uleiul de masline, sare si piper (cate un varf de cutit – daca folositi pentru mancarea copilului).

Ungeti  un vas pentru cuptor cu putin ulei si aranjati  feliile de legume. Coaceti pana cand se inmoaie (aproximativ 30 minute).

Pentru sos, amestecati toate ingredientele.

Serviti cu chipsurile din legume.

Informatie utila

Cartoful dulce este bogat in vitamina A si C.

_________________________________________________________________________________

Budinca cu caise si banana

Varsta: 7-9 luni

Ingrediente:
  • 50 gr caise uscate;
  • 90 ml apa fierbinte;
  • 1 banana mica coapta, curatata si taiata felii;
  • 1 lingura praf de budinca.

Caisele se pun in 45 ml apa fierbinte si se fierb timp de 3-4 minute. Se adauga banana si se amesteca pana cand se obtine un piure.
Praful de budinca se amesteca cu putina apa fiarta pana cand se obtine o pasta. Se toarna restul de apa fiarta, se amesteca continuu pana cand se obtine o compozitie omogena si cremoasa.
Budinca se amesteca cu piureul de caise si banane.

Se obtin 2 portii.
Acest produs nu se poate congela.

Informatie utila:
Procesul de uscare al caiselor le intensifica concentratia de betacaroten, potasiu si zinc.

_______________________________________________________________________________

Ovaz cu mar, para si prune uscate

Varsta:  7-9 luni

Ingrediente:
·         2 linguri terci de ovaz;
·         4 linguri suc natural de mere;
·         2 linguri apa;
·         1 mar de masa, curatat de coaja si seminte, tocat;
·         2 prune uscate, curatate de coaja si samburi, tocate;
·         1 para mica, coapta, curatata de coaja si de seminte, tocata.

Ovazul, sucul de mere si apa se dau in clocot si se fierb timp de 2-3 minute. Se adauga marul, para si prunele uscate si se mai fiert timp de 3-4 minute, amestecand din cand in cand. Se paseaza pana se obtine consistenta dorita.

Informatie utila:

Prunele uscate sunt o sursa buna de energie, fibre si fier. Previn constipatia, fiind un bun laxativ natural.

________________________________________________________________________________

Ficatei de pui cu legume si mere

Varsta  9 - 12 luni

Se obtin 4 portii

Ingrediente:

·         100 g ficat de pui;
·         25 g ceapa taiata;
·         1 lingura de ulei vegetal;
·         1 morcov mediu taiat felii;
·         1 cartof mare taiat cubulete;
·         ½ mar mic decojit, fara samburi si tocat;
·         250 ml supa nesarata de pui.

Curatati  ficatul, eliminand orice urma de grasime sau de zgarci si taiati-l marunt. Caliti ceapa in uleiul vegetal, pana se inmoaie. Adaugati  ficatul si gatiti pana I se schimba culoarea (aproximativ 1 minut).

Puneti morcovul, cartoful si marul, turnati supa peste ele si fierbeti timp de 20 minute.

Mixati compozitia cu ajutorul blender-ului sau cu furculita.

Informatie utila:

Ficatul de pui este o sursa buna de vitamine  si fier. Bebelusii se nasc cu o rezerva de fier care se mentine pana la aproximativ 6 luni, astfel incat, dupa aceasta varsta, este important sa va asigurati ca obtin necesarul de fier de care au nevoie, din solide.





_________________________________________________________________________________

Supa de linte

Varsta: 7-9 luni

Ingrediente:
·         1 morcov curatat si tocat;
·         1 ceapa mica tocata marunt;
·         15 gr telina tocata;
·         50 gr linte rosie desfacuta;
·         200 gr cartofi dulci, curatati si tocati;
·         350 gr supa de pui sau de legume sau apa.

Se caleste ceapa, impreuna cu morcovii si telina in ulei de masline pana cand se inmoaie. Se adauga lintea si cartofii dulci, apoi se adauga supa sau apa. Se fierbe pana cand se inmoaie toate legumele. Se paseaza cu un blender.

Se obtin 4-5 portii.
Acest produs poate fi congelat.

Informatie utila:
Lintea are proprietati nutritive deoarece contine proteine.

Lintea furnizeaza fier, acesta fiind important in dezvoltarea creierului, in special in perioada 6 luni-2 ani.

_________________________________________________________________________________

Pilaf de mei

Varsta: 7-8 luni

Ingrediente:
·         150 gr mei;
·         1 dovlecel;
·         1 morcov ;
·         1 ceapa mica;
·         1 ardei gras;
·         ulei de masline.

Se curata legumele, se taie bucati si se pun la fiert. Se indeparteaza ceapa, iar restul se taie marunt. Legumele impreuna cu meiul, putin ulei de masline si zeama in care au fiert se pun intr-un vas in cuptor timp de 25-30 de minute.
Cand sunt gata se lasa putin la racit si se paseaza pana cand se obtine consistenta dorita.

Informatie utila:
Meiul nu contine gluten si poate fi consumat de catre bebelusi incepand cu varsta de 7-8 luni.

_________________________________________________________________________________
Cartof dulce copt cu portocala


Varsta: 7-9 luni

Ingrediente:
·         1 cartof dulce de marime medie, curatat;
·         2 linguri suc de portocale, proaspat stors;
·         2 linguri de lapte.

Cartoful dulce se pune la copt in cuptorul incalzit in prealabil. Timpul de coacere este de aproximativ 1 ora. Se lasa la racit, apoi cu o lingura se extrage miezul.
Se prepara piure sau se paseaza impreuna cu sucul de portocale si lapte pana cand se obtine consistenta dorita.

Nota:
Cartoful dulce poate fi copt si in cuptorul cu microunde.

Informatie utila:
Cartoful dulce este mai bogat in nutrienti decat cartoful obisnuit.

_________________________________________________________________________________

Cuscus cu dovlecel si pui





Ø  Varsta 9 - 12 luni

Ø  Se obtin 4 portii









Ingrediente:
·         250 ml supa nesarata de pui;
·         100 g cuscus;
·         15 g unt nesarat;
·         25 g ceapa taiata;
·         50 g dovlecel taiat cubulete;
·         2 rosii decojite, fara seminte si tocate marunt;
·         50 g pui fiert, taiat cubulete.

Aduceti la fierbere supa de pui si puneti in ea cuscusul, amestecati cu o furculita si dati-o la o parte pentru 6 minute. In acest timp cuscusul va absorbi supa.

Topiti untul intr-o cratita si caliti ceapa timp de doua minute. Adaugati dovleceii si caliti timp de 4 minute, apoi adaugati rosiile si gatiti inca un minut.

Daca cuscusul s-a inmuiat adaugati compozitia de rosii si dovlecei si carnea de pui.

Informatie utila:

Cuscusul este o forma de cereale din grau si este cunoscut in bucataria din Orientul Mijlociu. Se gaseste in supermarket, de obicei, langa fainoase.
Este bogat in minerale si vitamine, are un gust delicat si se prepara usor.

Pofta buna!!! J


____________________________________________________________________________

Varianta meniu pentru varsta de 6 luni

Dimineata:
·         Lapte matern sau lapte praf.

Variante pentru gustari:
·         Mere coapte, decojite si pasate;
·         Mere rase cu biscuiti;
·         Compot de mere cu biscuiti;
·         Lapte cu cereale pentru sugari.

Variante pentru pranz:
·         Supa de zarzavat + piure de legume;
·         Supa de zarzavat + piure de cartofi;
·         Supa de zarzavat + piure de legume cu orez pentru bebelusi.

Cina:
·         Lapte matern sau lapte praf.

________________________________________________________________________________
Banana cu mango sau papaya

Varsta: 6 - 7 luni

Ingrediente:
·         1 banana mica;
·         75 gr mango curatat de coaja si sambure  sau papaya curatat de coaja si seminte.

Fructele se taie felii si se paseaza folosind un blender.

_________________________________________________________________________________

Banana, avocado si iaurt

Varsta: 6 - 7 luni

Ingrediente:
·         ½ banana mica, curatata de coaja si taiata felii;
·         ½ avocado mic, copt;
·         100 gr iaurt natural.

Banana si avocado se paseaza sau se zdrobesc, apoi se adauga iaurtul.

 ________________________________________________________________________________

Banana cu para

Varsta: 6 - 7 luni

Ingrediente:
·         1 banana mica, curatata de coaja si taiata felii;
·         ½ para coapta, curatata de coaja si seminte si tocata.

Banana impreuna cu para se zdrobesc sau se paseaza.
Se poate adauga si iaurt natural.

Informatie utila:

Se recomanda ca piureurile de banane sa se consume imediat deoarece isi schimba culoarea.

______________________________________________________________________________

Supa crema de rosii

Varsta 1 – 2 ani

Ingrediente:

·         1 ½ lingura ulei masline
·         1 ceapa toccata
·         1 catel de usturoi zdrobit
·         175 g morcov taiat felii
·         1 cartof mediu taiat cubulete
·         400 g rosii (conserva) si 500 g rosii decojite fara seminte si tocate sau 900 g rosii decojite fara seminte
·         1 lingurita de zahar pudra
·         425 ml supa de pui sau de legume
·         Piper negru macinat
·         3 linguri smantana (optional)
·         2 linguri frunze proaspete maruntite de busuioc (optional)

Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie, puneti ceapa si usturoiul si gatiti 2 – 3 minute.
Intr-o oala de dimensiuni medii, adaugati restul ingredientelor, in afara de smantana si busuioc, aduceti la fierbere si lasati pe foc timp de 30 minute (aproximativ).
Pasati pana cand se omogenizeaza si adaugati smantana si busuiocul, reincalzind supa, insa fara a o aduce la fierbere.

Informatie utila:

Rosiile reprezinta o sursa excelenta de licopen, antioxidant care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Studiile au demonstrat ca licopenul din rosii poate fi absorbit mai bine de catre organism, daca rosiile sunt preparate cu putin ulei.


______________________________________________________________________________

Carne de pui cu cartof dulce si mar

Varsta: 6-7 luni

Ingrediente:
·         110 gr piept de pui tocat;
·         ½ mar de masa, curatat si tocat;
·         200 ml supa de pui;
·         250 gr carofi dulci, curatati si tocati;
·         1 ceapa mica tocata;
·         10 gr unt.

Untul se topeste intr-un vas, se adauga ceapa si se caleste timp de 2-3 minute. Se adauga puiul si se rumeneste pana cand capata o culoare opaca. Se adauga cartoful dulce si marul si se toarna supa de pui.
Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 minute, apoi se paseaza pana cand se obtine consistenta dorita.

Se obtin 4 portii. Acest preparat se poate congela.

Informatie utila:

Carnea de pui este bogata in proteine si vitamina B, care nu se gaseste in plante.

Marul si carnea de pui sunt o combinatie delicioasa.

_________________________________________________________________________________

Cartof dulce cu broccoli

Varsta: 6-7 luni

Ingrediente:
·         200 gr cartofi dulci, curatati si taiati cubulete;
·         60 gr broccoli desfacuti in buchetele;
·         10 gr unt nesarat;
·         1-2 linguri din laptele pe care il consuma bebelusul.

In aparatul de fiert la abur se introduce mai intai cartoful dulce (acesta se inmoaie in aproximativ 12 minute), apoi se adauga broccoli (timpul de fierbere fiind de aproximativ 8 minute).

Se paseaza impreuna cu untul si laptele.
Laptele poate fi inlocuit cu zeama de la baza aparatului de fiert la abur.

Se obtin 3 portii. Acest preparat se poate congela.

Informatie utila:

Cea mai buna metoda de a prepara broccoli este fierberea la abur, deoarece in apa se pierde jumatate din continutul de vitamina C.
                                                                                        

In loc de broccoli puteti folosi spanac sau mazare.

_________________________________________________________________________________

Briosa in forma de iepure

Varsta 1 – 2 ani

Ingrediente:

·         1 bucata de unt
·         1 ceapa verde tocata fin
·         50 g branza rasa
·         1 briosa integrala taiata pe  jumatate sau o felie de paine
·         1 lingura sos de rosii

Pentru ornare:

·         1 morcov
·         1 maslina neagra
·         Mazare congelata
·         Porumb dulce
·         Salata de creson

Topiti untul si caliti ceapa verde pana se inmoaie. Adaugati branza rasa si amestecati pana se topeste. Prajiti briosele si impartiti pe ele sosul de rosii, apoi acoperiti cu sosul de branza.
Gatiti pe un gratar incalzit sau in cuptor, pana se rumenesc (aproximativ 2 minute).

Ornati briosele sa arate ca niste iepurasi. J

Informatie utila:

Branza este bogata in grasimi saturate care nu sunt benefice pentru adulti, insa reprezinta un aliment bogat in energie, excelent pentru copii. De asemenea, branza este o sursa buna de riboflavin (vitamina B12) care este esentiala pentru transformarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor in energie.

Branza este o sursa buna de vitamin B12, pentru persoanele care nu consuma carne.


______________________________________________________________________________

Primele pireuri de legume :))))

Primul piure de legume

Varsta 6 luni

Ingrediente:


  •     150 g morocovi, curatati si tocati cubulete

Se pun morcovii la fiert fie in aparatul de fiert la abur, fie cu capac, la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, pana se inmoaie.

Se scurg morcovii si se introduc in blender, adaugandu-se putina apa de la baza aparatului de fiert la abur sau putina apa in care au fiert. Se paseaza pana se obtine un piure omogen. Cantitatea de apa poate sa difere de la bebelus, la bebelus, in fuctie de capacitatea acestuia de a inghiti.

Piureul se aseaza intr-un bol si se serveste caldut.

Informatie utila

Morcovii sunt nemaipomeniti pentru prima etapa de intarcare, gratie gustului lor dulce natural.

________________________________________________________________________

Supa crema de morcovi cu lapte

Varsta 6 luni

Ingrediente:
  • 2 ½ pahare cu apa plata;
  • 200 g morcovi curatati;
  • 200 ml lapte (matern sau praf).

Se spala morcovii, se curata si se taie cubulete. Se pun in apa si se fierb pana se inmoaie, apoi se paseaza. Piureul obtinut se amesteca cu 200 ml din zeama in care au fiert. Se adauga laptele si se mai da intr-un clocot.

Informatie utila

Morcovii imbunatatesc vederea. Ei constituie o excelenta sursa de betacaroten si vitamina A.


________________________________________________________________________

Trio de legume

Varsta 6 luni

Ingrediente:


  • 200 g morcovi, curatati si taiati cubulete;
  • 100 g pastarnac, curatat si taiat cubulete;
  • 200 g cartofi dulci, curatati si taiati cubulete.

Se fierb legumele la abur sau in apa pana se inmoaie.

Se paseaza legumele pana cand se obtine un piure omogen. Pentru a obtine consistenta dorita se poate adauga fie apa din baza aparatului de fiert la abur , fie putin din laptele pe care il consuma de obicei bebelusul dumneavoastra.

Informatie utila

Cartoful dulce cu miezul portocaliu reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si betacaroten.
Cartoful dulce este mai bogat in nutrienti decat cartoful obisnuit.

________________________________________________________________________

Prima propunere:

'Spanac cu ciuperci si cartofi'

Varsta: 9 – 12 luni (varsta recomandata)

Ingrediente necesare:

·          1/2 ceapa mica taiata

·         1 lingura de ulei vegetal
·         100 g ciuperci taiate cubulete (puteti allege orice soi)
·         250g cartofi taiati cubulete
·         150 ml supa nesarata de legume
·         100 g spanac proaspat sau
·         50 g spanac congelat

Caliti ceapa in ulei, pana se inmoaie.  Adaugati  ciupercile si gatiti 2-3 minute, apoi adaugati cartofii si supa de legume. Dupa ce clocoteste apa, acoperiti oala si lasati pe foc 10 minute.

Adaugati spanacul si fiebeti timp de 2 – 3 minute.

Pasati cu o furculita sau faceti un piure in blender.


Informatie utila 

Spanacul este bogat in clorofila, pigmentul verde care se regaseste in plante si ajuta la prevenirea si tratarea anemiei. Spanacul este o sursa buna de betacaroten si vitamina C, asa ca nu il gatiti excesiv.
Dar, in ciuda opiniei generale, spanacul nu este o sursa foarte buna de fier.
  

Pofta mare!!! ;)

______________________________________________________________________



Piure de cartofi si morcovi, cu brocoli si branza

Varsta 9 – 12 luni

Ingrediente necesare:
  •        150 g cartofi taiati cubulete
  •        1 morcov mediu, taiat felii
  •       60 g broccoli
  •      4 linguri de lapte din doza obisnuita a copilului
  •     1 buc unt nesarat
  •     25 g branza (Cheddar) - optional

Fierbeti cartofii si morcovii, pana cand se inmoaie (aproximativ 20 minute). Intre timp, gatiti broccoli la abur (aproximativ 8 minute). Pasati (cu furculita sau in blender) morcovii, cartofii si broccoli si adaugati laptele, untul si branza.

Informatie utila

Broccoli este regale legumelor sanatoase. Este o excelenta sursa de vitamina C si betacaroten. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atat este mai mare cantitatea de antioxidanti.

Se recomanda gatitul la abur, deoarece procesul de fierbere aproape ca ii injumatateste cantitatea de vitamina  C.


Pofta buna!!! ;))))


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu