vineri, 11 iulie 2014


ALAPTAREA

Alaptarea are un rol deosebit de important in dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a bebelusului tau.  Stim deja ca cea mai buna hrana pentru bebelusul nostru este laptele matern, acesta acoperind toate nevoile acestuia.
Laptele secretat in primele zile dupa nastere (colostru) are o culoare galbuie si este bogat in proteine, minerale si anticorpi pentru micutul tau, apoi treptat acesta va capata culoarea alba.
Alaptarea bebelusului la cerere, adica hranirea lui cat de des doreste, atat ziua, cat si noaptea, pare sa fie cea mai buna metoda pentru stimularea lactatiei, dar si pentru asigurarea nevoilor bebelusului.
 Mai exista o varianta “promovata” de unii pediatrii sau specialisti in alaptare, si anume alaptarea la program.
In primele zile copilul va suge des, cam la 1-3 ore. Durata suptului poate varia, de la 10 minute pana la jumatate de ora sau chiar mai mult, deci aseaza-te intr-o pozitie comoda atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau.

Iata cateva pozitii de alaptat:







     



          alaptare leagan                                                                        alaptare leagan incrucisat          












alaptare sub brat                                                                                 alaptare culcat


Sfaturi:

ü  sprijina picioarele pe un scaunel;
ü  incepe alaptarea la sanul pe care-l simti mai plin (cel la care a terminat masa precedenta).

Dupa cum s-a mentionat mai sus, laptele matern sau laptele praf trebuie sa furnizeze toti nutrientii de care are nevoie bebelusul in primele 6 luni. Ideal ar fi sa hraniti bebelusul la san pana implineste cel putin varsta de 6 luni. Pana la aceasta varsta bebelusul nu are nevoie de nimic altceva. Chiar si cand se incepe diversificarea trebuie sa va asigurati ca bebelusul bea suficient lapte (intre 6 luni si 1 an bebelusul ar trebui sa consume minim 500-600 ml lapte/zi, fie ca vorbim de lapte matern sau lapte praf).

Important!
S-a demonstrat ca alaptarea pana la 6 luni intarzie aparitia si reduce severitatea alergiilor la copiii care provin dintr-o familie cu un istoric medical cu astm, eczema, alergie alimentara sau rinita alergica.




Surse:
  • Annabel Karmel – Top 100 piureuri pentru bebelusi, 100 de mese usor de preparat pentru un bebelus sanatos si fericit, Editura Paralela 45, 2011
  • Brosura, Vom fi ... impreuna, Nestle. Incepe sanatos, creste sanatos
  • Brosura, Copii bine crescuti, Regina Maria. Reteaua privata de sanatate




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu