vineri, 11 iulie 2014

Alergii alimentare

Asa cum aminteam si in articolul legat de alaptare, daca in familie exista un istoric legat de alergia alimentara, rinita alergica, astm sau eczema, atunci riscul ca bebelusul dumneavoastra sa dezvolte o afectiune alergica este ridicat. Tocmai de aceea, daca este posibil se recomanda ca bebelusul sa fie alaptat cel putin pana la varsta de 6 luni. Daca nu, medicul pediatru  va poate recomanda un lapte praf hipoalergic pentru sugari.
De retinut este faptul ca, atunci cand se incepe diversificarea, trebuie introduse mai intai alimentele cu un continut scazut de alergeni pentru bebelusi, cum ar fi: orezul pentru bebelusi, radacinoasele (morcovi, patrunjel, telina etc.) sau fructele (marul sau para).
Noile alimente trebuie introduse treptat si testate doua-trei zile pentru a vedea daca apare vreo reactie adversa la unul dintre alimente.
Este recomandat sa se evite alimentele cu un grad ridicat de risc pana cand bebelusul are varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni.
Iata cateva dintre alimentele care sunt raspunzatoare de riscul aparitiei unei reactii alergice la bebelusi:
·         Ouale,
·         Produsele pe baza de grau,
·         Pestele, in special crustaceele,
·         Laptele de vaca si produsele lactate,
·         Fructele de padure,
·         Citricele.
Specialistii in alaptare ne sfatuiesc sa nu renuntam la alimente precum graul sau laptele fara a consulta in prealabil un medic. Multi copii depasesc alergiile in jurul varstei de doi - trei ani, dar unele, cum ar fi: sensibilitatea la oua, nuci, scoici sau lapte pot dura toata viata.

Important !
Daca copilul dumneavostra are vreo alergie, informati-i pe cei care il hranesc.

Surse:
·         Annabel Karmel – Marea carte de bucate pentru bebelusi si copii mancaciosi, 200 de retete sanatoase si usor de preparat pentru copilul tau, Editura Paralela 45, 2010
·         Annabel Karmel – Top 100 piureuri pentru bebelusi, 100 de mese usor de preparat pentru un bebelus sanatos si fericit, Editura Paralela 45, 2011

·         The baby bullet, Pocket Nutritionist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu