Alergii alimentare
Asa
cum aminteam si in articolul legat de alaptare, daca in familie exista un
istoric legat de alergia alimentara, rinita alergica, astm sau eczema, atunci
riscul ca bebelusul dumneavoastra sa dezvolte o afectiune alergica este
ridicat. Tocmai de aceea, daca este posibil se recomanda ca bebelusul sa fie
alaptat cel putin pana la varsta de 6 luni. Daca nu, medicul pediatru va poate recomanda un lapte praf hipoalergic
pentru sugari.
De
retinut este faptul ca, atunci cand se incepe diversificarea, trebuie introduse
mai intai alimentele cu un continut scazut de alergeni pentru bebelusi, cum ar
fi: orezul pentru bebelusi, radacinoasele (morcovi, patrunjel, telina etc.) sau
fructele (marul sau para).
Noile alimente trebuie introduse treptat si testate
doua-trei zile pentru a vedea daca apare vreo reactie adversa la unul dintre
alimente.
Este recomandat sa se evite alimentele cu un grad ridicat
de risc pana cand bebelusul are varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni.
Iata cateva dintre alimentele care sunt raspunzatoare de
riscul aparitiei unei reactii alergice la bebelusi:
·
Ouale,
·
Produsele pe
baza de grau,
·
Pestele, in
special crustaceele,
·
Laptele de vaca
si produsele lactate,
·
Fructele de
padure,
·
Citricele.
Specialistii in alaptare ne sfatuiesc sa nu renuntam la
alimente precum graul sau laptele fara a consulta in prealabil un medic. Multi
copii depasesc alergiile in jurul varstei de doi - trei ani, dar unele, cum ar
fi: sensibilitatea la oua, nuci, scoici sau lapte pot dura toata viata.
Important !
Daca copilul
dumneavostra are vreo alergie, informati-i pe cei care il hranesc.
Surse:
·
Annabel Karmel –
Marea carte de bucate pentru bebelusi si copii mancaciosi, 200 de retete
sanatoase si usor de preparat pentru copilul tau, Editura Paralela 45, 2010
·
Annabel Karmel –
Top 100 piureuri pentru bebelusi, 100 de mese usor de preparat pentru un
bebelus sanatos si fericit, Editura Paralela 45, 2011
·
The baby bullet,
Pocket Nutritionist
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu